coaching van werkrelaties


prettig samenwerken en tot resultaten komen

Op de werkvloer

Ik ben er van overtuigd dat niemand zijn baan begint met de intentie het een mislukkig te laten worden. Je arriveert met de beste intentie, met verwachtingen en ideeën. Echter je weet dan nog niet welke cultuur je tegenkomt en hoe je naaste collega's zijn. Of samenwerking succesvol wordt of niet, heeft met alle betrokkenen te maken. Ieder teamlid neemt zichzelf mee, met alle eerdere ervaringen, verwachtingen en trauma's. Onbewust speelt in de relatie met de ander veel mee waar je geen weet van hebt. En van wat er bij de ander speelt weet je sowieso niets. Maar al deze elementen zijn onderdeel van de ruis op de lijn. 

Relatiecoaching voor collega's

Een van de grootste oorzaken van ruis tussen collega's is het elkaar niet begrijpen, niet uitgesproken verwachtingen hebben en aannames over de ander. Dit is gedrag wat niemand van ons vreemd is. De uiteindelijke escalatie van irritaties is een stapeling van misvattingen, oordelen en teleurstelling. 
Uitgangspunt bij de coaching van collega's is het verhelderen wat het probleem echt is, de angel te verwijderen, verwachtingen bij te stellen en te bouwen aan een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Dit vraagt inzet en het is zeker niet makkelijk. Maar het is de meoite waard, omdat het dagelijkse stress vermindert en je helpt weer plezier in je werk te krijgen.

Bij collega's zie je veel dat de collega's naar elkaar wijzen. De ander moet eerst maar eens veranderen. Maar besef, niemand gaat vernaderen, omdat een ander dat nu zo graag wil. In de gesprekken met de beide collega's wordt duidelijk dat allebei voor minstens 50% verantwoordelijk zijn voor deze werkrelatie. En dus ook van beide collega's wordt verwacht dat ze kijken naar hun eigen inbreng, gedrag en patronen. Uiteindelijk komt het gesprek op de bhoeften van beide collega's. En dat is het punt waarop begrip en samenwerking kan gaan groeien.


Traject

Eeen traject met collega's is succesvol als beide collega's zich gehoord voelen. De start is dus eerst individueel en op een later moment komen we samen in een driegesprek. Het doel van het traject is niet alleen de relatie lijmen. Na dit traject is de relatie geherdefinïeerd, verwachtingen zijn helder gemaakt en er is een gezamelijk belang bepaald.

Start: intake met collega's individueel (2 sessies)
Eerste driegesprek (uitspreken van de irritaties en verwachtingen)
Tweede driegesprek (bepalen hoe de relatie zou kunnen werken)
Derde driegesprek (strategie hoe verder bouwen)
Vierde driegesprek (afronding)

 

Wil jij de relatie met je collega verbeteren? Of heb je te maken met medewerkers die niet prettig samenwerken?
Mail mij dan voor een afspraak!

Terug

 

Klanten aan het woord

 • Op advies van bedrijfsarts ben ik bij Heleen gekomen. Ik had last van overbelasting, benauwdheid en oorsuizen. De Coaching heeft me inzicht in eigen handelen, praktische tips om me verder te ontwikkelen en rust gegeven.

  Ik heb Heleen ervaren als een coach met een praktische benadering. Een open en warme persoonlijkheid met brede kennis en ervaring wat een enorm vertrouwen geeft. Dit vertrouwen maakt het mogelijk tot de kern van de zaak te komen, waarbij verleden, heden en toekomstverwachtingen aangeraakt worden. Een fijne vrouw die mij mezelf laat zijn en laat zien dat je de moeite waard bent.

   

  Maaike van den Boogaard, De Buch gemeenten
 • Ik had Burnout klachten en teveel op mijn bord. De Arbo arts verwees me toen naar Heleen Verduin voor coaching. Ik heb nu meer controle over mijn leven en heb geleerd om me niet te (laten) overladen. Ik heb Heleen ervaren als eerlijk, open, soms pijnlijk direct, maar heel kundig, meelevend en to the point.

   

  Ruud van der Kruijf, Avewe
 • Ik heb een traject persoonlijke begeleiding aangeboden gekregen door mijn werkgever. Reden: aanvankelijk werk, daarna omdat dat goed beviel en nodig was ook privé. Het heeft me inzicht in het waarom van sommige zaken, zowel werk als privé opgeleverd. Hoe heb ik Heleen ervaren? Heleen is heel geduldig, niet commercieel ingesteld (dit is dus heel positief, he!), heeft daardoor veel aandacht voor de persoon, reikt hulpmiddelen aan en levert maatwerk.

  Ingenieur
 • Heleen heeft een aantal jaren verschillende workshops verzorgd voor de HHNK-academie. Ik kwam met haar in contact door het volgen van deze workshops en daarna loopbaanbegeleiding.

  Het heeft mij inzicht gegeven in mijn denken en doen en wat dat voor anderen betekent. Het bijzondere is dat als je weer in je oude gewoontes en maniertjes vervalt, je meteen denkt aan wat je uit de workshops hebt meegenomen. 

  Heleen is rustig, nuchter, positief en van deze wereld, veroordeelt je denken en doen niet, en heeft veel tips en trucs.

  Ellen Dekker, HHNK
 • “ik zag het eigenlijk niet zitten in het begin, onze teamcoaching. Maar ik heb gemerkt dat het heel fijn is om te kunnen sparren met Heleen Verduin en te kunnen uitdiepen hoe je met zaken om kunt gaan!”

  Directieteam
 • De reden dat ik met Heleen heb gewerkt was burnout. De coaching leerde me te relativeren en mijn zelfvertrouwen is enorm verbeterd. Als coach is Heleen super bedreven en enthousiast.

  Projectleider
 • Ik heb al jaren een issue met geld. Door de coaching heb ik inzicht in waar de onrust vandaan kwam en heb ik actie ondernomen meer inzicht te krijgen in de uitgaven via een budgetcoach. Als coach vind ik Heleen prettig, vriendelijk, toch ook doortastend, en ze voelt mee.

  ZZP-er
 • De reden om met Heleen te werken was dat de communicatie tussen mij en mijn business-partner op technisch gebied prima verloopt, maar hapert zodra het over de bedrijfsvoering, organisatie, toekomstvisie e.d. gaat. We waren daardoor te veel bezig met de dagelijkse besoignes en kon het bedrijf zich niet goed ontwikkelen.

  Brigitte Kleist van EHBK bracht ons in contact met Heleen en de coaching heeft vanaf het eerste moment resultaten opgeleverd. Al was het maar om even het hart te luchten. Maar er worden haalbare doelen gesteld, die door ons direct kunnen worden opgepakt. Dit heeft reeds tot een groot aantal verbeteringen geleid. Wij ervaren heleen als iemand die weet waar ze het over heeft, de problematiek goed kan ontrafelen en de essentie dusdanig inzichtelijk kan maken, dat wij er effectief mee aan de slag kunnen.

  Directieteam
 • In het najaar van 2018 won ik een 'Opstellingensessie' bij Heleen Verduin. Een warme, bevlogen en betrokken vrouw, die het vak van familie- en organisatieopstellingen verstaat. Een methode die zonder veel woorden verborgen verbanden laat zien.

  In een vertrouwelijke sfeer werden met behulp van Playmobile-poppetjes de verborgen verbanden van een zakelijk thema zichtbaar. Hierdoor ontstond een heel helder beeld van de verhoudingen en loyaliteiten, hetgeen direct resulteerde in rust en de keuze om te focussen op items waar ik wèl een verschil kan maken!

  Els vriese, Conmar

Onze partners

Ontwikkeld door Zeno

Top