DISC gedragsstijlen


Meer werkplezier en betere resultaten

Ken jezelf en herken de ander

Spreek ik soms chinees? Misschien herken je deze uitspraak en loop je regelmatig rond met vragen over je collega's of familieleden. Waarom doen zij dingen zo anders en snappen ze niet wat ik wil? Dit ligt aan de gedragsvoorkeur die je hebt. Jij hebt bepaalde voorkeuren die heel verschillende zijn, dan de voorkeuren van mensen om je heen. Binnen het model DISC heeft dit een voorkeursstijl. 

DISC is een model wat gedrag simpel bespreekbaar maakt en inzichtelijk. Met kennis van de stijlen kun je beter aansluiten op anderen en  helderder communiceren over jouw behoeften. DISC wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven ompersoonlijke profielen te maken en om op basis van gedragsvoorkeuren teams te helpen beter samen te werken.

 

Online DISC-analyse

Niet alleen voor teams is DISC een zeer inzichtgevende methode, ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling kun je DISC effectief inzetten. Heleen Verduin biedt online analyse-rapporten waarin jouw voorkeursstijl en en uitdagingen helder worden weergegeven. Je snapt waarom je bepaalde voorkeuren hebt en krijgt handvatten om met je valkuilen om te gaan. Ook wordt helder wat je natuurlijke reactie is, wat je doet als je je aanpast en wat je stress oplevert. Naast gedragsvoorkeuren krijg je inzicht in je drijfveren en wat dit betekent in je werk.

De online analyse is onderdeel van een traject van minimaal één gesprek van 2 uur. Je krijgt de uitslag in de vorm van een rapport toegestuurd.   
Wil jij ook meer inzicht in jezelf en je functioneren? Neem contact op en vraag een analyse aan!

 

DISC voor teams

Nee, je hoeft geen vrienden te zijn om goed samen te werken. Maar begrijpen wie de ander is en weten wat zijn of haar voorkeur heeft helpt om soepeler samen te werken. Goede onderlinge verhoudingen zorgen voor een veilige, ontspannen sfeer op de werkvloer, betere resultaten en ontplooiing van talenten. Als de sfeer in het team slecht is, heeft dit veel invloed op de prestaties en je werkplezier. Het loont om energie te steken in de teamspirit.

Werken aan je team

Een goed team herken je aan:

 • collega’s kennen elkaar goed, er is onderling vertrouwen
 • collega’s hebben met elkaar gesproken over omgangsvormen
 • collega’s communiceren effectief, er is regelmatig constructief overleg
 • roddelcultuur wordt niet getolereerd, conflicten worden aangepakt.

De begeleiding van een team is gebaseerd op het realiseren van meer begrip op de werkvloer. Door o.a. een persoonlijke DISC-analyse leren teamleden elkaar kennen, wordt gedrag bespreekbaar en hoe je met elkaar omgaat. Van bestaande teamdoelen wordt duidelijk hoe deze met de aanwezige kwaliteiten behaald kunnen worden. In een goed team vertrouw en bouw je op elkaar, durf je een discussie aan te gaan en ken je de kwaliteiten van de medeteamleden. 

Wil jij ook meer inzicht in je team door DISC? Neem contact op!

Wat is DISC?

DISC is een model dat gedrag onderverdeeld in 4 gedragsvoorkeurstijlen. Deze stijlen komen voort uit twee assen die over elkaar worden gelegd: introvert - extravert en taakgericht - mensgericht. hieruit komen de 4 stijlen:

DOMINANT: toekomstgericht, snel, resultaatgericht, duidelijk, daadkrachtig en direct (extravert en taakgericht).

INVLOEDRIJK: inspirerend, snel, humor, enthousiast, levendig, emotioneel en flexibel (extravert en mensgericht).

STABIEL: rustig, vriendelijk, empatisch, coöperatief, gevoelig en geduldig (mensgericht en introvert).

CONSCIENTIEUS: correct, voorzichtig, zorgvuldig, rationeel, gedetailleerd en gereserveerd (taakgericht en introvert).

Ieder mens heeft minstens twee voorkeursstijlen die sterker naar voren komen dan de anderen. onder elke stijl ligt een behoefte.
Zo streeft Dominant naar resultaat,
Invloedrijk naar erkenning,
Stabiel naar zekerheid en
Conscientieus naar perfectie.

Als je deze stijl herkent bij jezelf, kun je beter aangeven waarom je bepaalde keuzes maakt. Als je een stijl herkent in de ander, kun je beter een brug slaan en weet je hoe je beter kunt afstemmen op de ander. DISC is toegankelijk en makkelijk te begrijpen en daarom ook breed toepasbaar.

Het motto van DISC:

"Behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden..!

Terug

 

Klanten aan het woord

 • Op advies van bedrijfsarts ben ik bij Heleen gekomen. Ik had last van overbelasting, benauwdheid en oorsuizen. De Coaching heeft me inzicht in eigen handelen, praktische tips om me verder te ontwikkelen en rust gegeven.

  Ik heb Heleen ervaren als een coach met een praktische benadering. Een open en warme persoonlijkheid met brede kennis en ervaring wat een enorm vertrouwen geeft. Dit vertrouwen maakt het mogelijk tot de kern van de zaak te komen, waarbij verleden, heden en toekomstverwachtingen aangeraakt worden. Een fijne vrouw die mij mezelf laat zijn en laat zien dat je de moeite waard bent.

   

  Maaike van den Boogaard, De Buch gemeenten
 • Ik had Burnout klachten en teveel op mijn bord. De Arbo arts verwees me toen naar Heleen Verduin voor coaching. Ik heb nu meer controle over mijn leven en heb geleerd om me niet te (laten) overladen. Ik heb Heleen ervaren als eerlijk, open, soms pijnlijk direct, maar heel kundig, meelevend en to the point.

   

  Ruud van der Kruijf, Avewe
 • Ik heb een traject persoonlijke begeleiding aangeboden gekregen door mijn werkgever. Reden: aanvankelijk werk, daarna omdat dat goed beviel en nodig was ook privé. Het heeft me inzicht in het waarom van sommige zaken, zowel werk als privé opgeleverd. Hoe heb ik Heleen ervaren? Heleen is heel geduldig, niet commercieel ingesteld (dit is dus heel positief, he!), heeft daardoor veel aandacht voor de persoon, reikt hulpmiddelen aan en levert maatwerk.

  Ingenieur
 • Heleen heeft een aantal jaren verschillende workshops verzorgd voor de HHNK-academie. Ik kwam met haar in contact door het volgen van deze workshops en daarna loopbaanbegeleiding.

  Het heeft mij inzicht gegeven in mijn denken en doen en wat dat voor anderen betekent. Het bijzondere is dat als je weer in je oude gewoontes en maniertjes vervalt, je meteen denkt aan wat je uit de workshops hebt meegenomen. 

  Heleen is rustig, nuchter, positief en van deze wereld, veroordeelt je denken en doen niet, en heeft veel tips en trucs.

  Ellen Dekker, HHNK
 • “ik zag het eigenlijk niet zitten in het begin, onze teamcoaching. Maar ik heb gemerkt dat het heel fijn is om te kunnen sparren met Heleen Verduin en te kunnen uitdiepen hoe je met zaken om kunt gaan!”

  Directieteam
 • De reden dat ik met Heleen heb gewerkt was burnout. De coaching leerde me te relativeren en mijn zelfvertrouwen is enorm verbeterd. Als coach is Heleen super bedreven en enthousiast.

  Projectleider
 • Ik heb al jaren een issue met geld. Door de coaching heb ik inzicht in waar de onrust vandaan kwam en heb ik actie ondernomen meer inzicht te krijgen in de uitgaven via een budgetcoach. Als coach vind ik Heleen prettig, vriendelijk, toch ook doortastend, en ze voelt mee.

  ZZP-er
 • De reden om met Heleen te werken was dat de communicatie tussen mij en mijn business-partner op technisch gebied prima verloopt, maar hapert zodra het over de bedrijfsvoering, organisatie, toekomstvisie e.d. gaat. We waren daardoor te veel bezig met de dagelijkse besoignes en kon het bedrijf zich niet goed ontwikkelen.

  Brigitte Kleist van EHBK bracht ons in contact met Heleen en de coaching heeft vanaf het eerste moment resultaten opgeleverd. Al was het maar om even het hart te luchten. Maar er worden haalbare doelen gesteld, die door ons direct kunnen worden opgepakt. Dit heeft reeds tot een groot aantal verbeteringen geleid. Wij ervaren heleen als iemand die weet waar ze het over heeft, de problematiek goed kan ontrafelen en de essentie dusdanig inzichtelijk kan maken, dat wij er effectief mee aan de slag kunnen.

  Directieteam
 • In het najaar van 2018 won ik een 'Opstellingensessie' bij Heleen Verduin. Een warme, bevlogen en betrokken vrouw, die het vak van familie- en organisatieopstellingen verstaat. Een methode die zonder veel woorden verborgen verbanden laat zien.

  In een vertrouwelijke sfeer werden met behulp van Playmobile-poppetjes de verborgen verbanden van een zakelijk thema zichtbaar. Hierdoor ontstond een heel helder beeld van de verhoudingen en loyaliteiten, hetgeen direct resulteerde in rust en de keuze om te focussen op items waar ik wèl een verschil kan maken!

  Els vriese, Conmar

Onze partners

Ontwikkeld door Zeno

Top